Тихият инфаркт ни поразява без симптоми, най-застрашени са диабетиците

Остра, продължителна гръдна болка, която се пренася към лявото рамо и лявата ръка, понякога съпроводена със задух или загуба на съзнание. Всички знаем, че това са симптомите на инфаркт. Съществува обаче не по-малко опасно състояние, което протича без ясно изразена симптоматика – т. нар. тих инфаркт. Той протича безсимптомно или има признаци, които изглеждат сякаш не са свързани със сърдечни заболявания.

При близо 30 на сто от хората сърдечно-съдовите заболявания много често протичат без симптоматика, която да ни предупреди за възможния риск преди настъпването на инцидент. Към тази група от хора спадат най-вече диабетиците, тъй като при тях изчезва чувството за болка и инфарктът протича безсимптомно – като тиха исхемия или с неспецифични симптоми като гадене, повръщане, спад в артериалното налягане, колабиране. Ето защо диабетиците трябва да бъдат проследявани два пъти годишно с контролни прегледи от кардиолог, за да бъдат диагностицирани навреме тези усложнения. Това се отнася и за рисковите пациенти –  хората с повишена кръвна захар, високо кръвно налягане, висок  холестерол.

Как да разпознаем тихия инфаркт?

Умора, задух, болки в гърлото, шията, челюстта или единия от крайниците са сред необичайните симптоми на тихия удар. Киселините в стомаха също могат да предхождат този тип инфаркт.

Понякога при стандартен преглед с ЕКГ става ясно, че даден пациент е преживял инфаркт и не е обърнал внимание на симптомите. Случва се човек да потърси лекарска помощ седмици след прекаран тих инфаркт, защото страда от трайна умора и задух.

Дали сме станали жертва на тих инфаркт може да се установи с електрокардиограма и ехокардиографско изследване. С него се виждат и какви са пораженията за сърцето, след такъв удар.

Как да реагираме?

Важно е, ако се почувстваме зле, веднага да потърсим лекарска помощ. Не бива да чакаме болката да отшуми сама. Дори да сме от щастливците, които оцеляват при инфаркт, без да го разпознаят, сърцето остава трайно увредено и в много подобни случаи се налага намесата на сърдечните хирурзи.  

Ако почувстваме траен дискомфорт в продължение на няколко минути, особено ако симптомите са нови и без ясно обяснение, те не бива да се пренебрегват. Хората често усещат, че нещо не е наред, но не искат да вярват, че получават инфаркт. Те пренебрегват симптомите или ги отдават на нещо друго.

Важното е да се уточни дали става въпрос за тих инфаркт или страдаме и от друго заболяване. В ситуацията на пандемия обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Оценете страницата

Leave a Comment

Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.

Контакти

Инстрейд Застрахователен брокер ЕООД
бул. Драган Цанков №36 СТЦ Интерпред София 1040
метростанция “Фр. Ж. Кюри”