Студът отключва главоболие

Студът през зимата може да ни докара не само настинка или грип, но и да обостри главоболието ни и да отключи мигрена. Ниските температури причиняват дисбаланс в работата на мозъка – в синтеза на серотонин например. Намалената продължителност на деня и недостигът на слънце също могат да причинят главоболие, тъй като влияят на цикъла на съня.

Появата на главоболие през зимата може да се дължи още на снежните бури, сухият и студен въздух, който причинява дехидратация, особено ако в помещенията въздухът е прекалено топъл и се създава висок контраст в температурите. Ниските градуси причиняват стягане на мускулите на шията и раменете, кръвоносните съдове в мозъка се свиват, което също води до главоболие.

Как да облекчим главоболие?

Възможно е главоболието да ни мъчи по няколко пъти на ден в продължение на няколко седмици или месеци.

За да облекчим болката, трябва да приемаме мелатонин – това е хормон, който контролира цикъла сън-будност. Смята се, че при продължителна болка в главата, може да има ниски нива на хормона. Примеът на витамини от група В – В2, В12 и В6 също може да ни помогне в борбата с главоболието. Друго ефективно средство за лечение е Коензим Q10 – приемането на 100 мг добавки CoQ10 на ден намалява честотата, тежестта и продължителността на мигрената. Повече течности, витамин D чрез храна, слънчева светлина и добавки също помагат срещу силното главоболие. Важен е и пълноценният нощен сън.

Освен неприятно, главоболието е симптом на редица заболявания и затова не бива да го пренебрегваме. Ако често ни боли глава, трябва да се консултираме с лекар. Важното е да се уточни дали става въпрос само за мигрена или страдаме и от друго заболяване. В ситуацията на пандемия обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Оценете страницата

Leave a Comment

Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.

Контакти

Инстрейд Застрахователен брокер ЕООД
бул. Драган Цанков №36 СТЦ Интерпред София 1040
метростанция “Фр. Ж. Кюри”