Ядрено магнитен резонанс – всичко важно, което трябва да знаете за изследването

Ядрено магнитният резонанс е клинично, неинвазивно изследване, което дава на специалистите възможност да създадат детайлно изображение на костите, органите и тъканите в тялото на човек. Машините, в които се извършва ядрено магнитния резонанс са големи, цилиндрични магнити. Когато пациентът легне на масата за изследването, магнитното поле, което се генерира от ядрено магнитния резонанс, временно поставя водните молекули в тялото в определена позиция. След това с помощта на радио вълни се създават частични изображения от ядрено магнитния резонанс, които са на надграждащи се слоеве. По-модерните машини за ядрено магнитен резонанс позволяват и създаването на триизмерно изображение, което може да се изследва от различни ъгли.

Кога се налага ядрено магнитен резонанс?

Както вече споменахме, ядрено магнитният резонанс не е толкова често изследване, но има случаи, в които това е най-добрият начин за прецизно диагностициране на пациентите. Такива са всякакви проблеми, свързани с мозъка, както и с гръбнака и гръбначния мозък. Ядрено магнитният резонанс позволява на лекарите да установят наличието на тумори, да диагностицират състояния като множествена склероза, нараняване на мозъка или на гръбначния стълб, както и проблеми с очите и вътрешното ухо. Ядрено магнитният резонанс може да се използва и за прегледи на сърцето – за да се разгледа големината и функцията на всяка от камерите на сърцето, да се установи дебелината на сърдечната стена, както и да се определи степен на увреждане в следствие на преживян удар или друга болест на сърцето. Разбира се, ядрено магнитния резонанс може да се използва и на всички останали органи в тялото, като черен дроб, бъбреци, далак, панкреас, матка, яйчници, простата и други. Ядрено магнитният резонанс позволява да се разглежда и скелетната система на пациентите и да се установят дефекти, в следствие на травма или начин на живот, нараняване на прешлените на гръбнака, инфекции на костите и други. А за жените, ядрено магнитният резонанс може да се използва като мамография за преглед на гърдата и ранно диагностициране на рак на гърдата. Ядрено магнитният резонанс дава много ясна и точна информация за състоянието на пациента и позволява за по-точно поставяне на диагноза и ефективно лечение.

Кой може да се подложи на ядрено магнитен резонанс?

Важно е да се отбележи, че не всеки пациент е подходящ за ядрено магнитен резонанс. Тъй като машината, в която се извършва ядрено магнитния резонанс, работи с мощни магнити, изследването не е подходящо за пациенти, които имат трайно имплантирани метали в тялото. Такива може да са метални протези, изкуствени сърдечни клапи, пациенти с пейсмейкър, метални пирони или други елементи в тялото, имплантиран сърдечен дефибрилатор и други. Ядрено магнитен резонанс не е подходящ и при хора, които са имали огнестрелна рана и шрапнел или куршум са останали в тялото. Ако наличието на метал не бъде установено преди началото на ядрено магнитния резонанс, при стартиране на изследването може да се стигне до много неприятни и болезнени ситуации, които може да са потенциално фатални за пациента. Затова е важно да се консултирате със специалист, преди да се подложите на ядрено магнитен резонанс.

Как протича изследването с ядрено магнитен резонанс?

Машината, в която се извършва самия ядрено магнитен резонанс, в повечето случаи представлява дълъг и тесен цилиндър, отворен в двата края. Има и медицински заведения, при които уредът за ядрено магнитен резонанс е отворен от всички страни и пациентът се поставя на определено място, в зависимост от мястото, което трябва да се изследва. Ако страдате от клаустрофобия, то е препоръчително да потърсите място, където машината за ядрено магнитен резонанс е отворена. При липсата на такъв уред може да поискате някакви медикаменти за приспиване или успокояване, преди стартирането на ядрено магнитния резонанс. По-голямата част от пациентите преминават цялостното изследване спокойно и безпроблемно.

Важно е да знаете, че ядрено магнитният резонанс е напълно безболезнено изследване, което няма да усетите кога започва и свършва. В повечето случаи машината за ядрено магнитен резонанс издава звуци, като повторяемо чукане, тракане и бучене. За това не се учудвайте, ако преди стартирането на ядрено магнитния резонанс получите тапи за уши или чуете музика, която да ви помогне да се разсеете от шума.

Ядрено магнитния резонанс може да продължи от 15 минути до повече от час, като това зависи от зоната, която се сканира, както и от вас самите. По време на ядрено магнитен резонанс е важно да стоите неподвижни, за да няма замъгляване или деформация на изображението. В специфични случаи, при изследвания с ядрено магнитен резонанс на кръвоносни съдове, може да се наложи инжектиране на контрастен материал. Ако се налага ядрено магнитен резонанс за установяване на функцията на мозъка или на двигателната система, може от вас да се изисква извършването на някакви дребни задачи, като потупване с пръсти, търкане на някаква повърхност или отговаряне на прости въпроси.

Резултатите се разглеждат от радиолог, който ги анализира и дава нужната информация на вашия лекар, с който след това дискутирате последващите действия след ядрено магнитния резонанс.

Цена на ядрено магнитния резонанс

Поради спецификата на изследването, ядрено магнитният резонанс е много трудно достъпно през системата на Националната здравна каса. Лекарите имат много малък брой направления за ядрено магнитен резонанс, които предписват на пациенти с по-сложни и опасни състояния. Това означава, че по-голяма част от пациентите, които искат да се подложат на ядрено магнитен резонанс, трябва да заплатят пълната цена на изследването. Освен ако нямат допълнителна здравна застраховка. В зависимост от покритието на здравната застраховка, която имате, тя може да включва провеждането и на такива специфични изследвания, като ядрено магнитен резонанс, в определени медицински заведения в страната. Покритието на здравната застраховка се определя още в началото от вашия работодател или от вас самите, ако решите да сключите самостоятелна медицинска застраховка. Избирането на здравна застраховка, която включва и изследвания като ядрено магнитен резонанс, е препоръчително за всеки работодател, защото в тази ситуация служителите ще усетят истинския ефект от този допълнителен застрахователен продукт. Научете още днес за различните видове медицинска застраховка и кои от тях включват изследвания, като ядрено магнитен резонанс. Изпратете ни вашето запитване и застрахователен експерт ще се свърже с вас за консултация! 

Кога се налага ядрено магнитен резонанс?

Кой може да се подложи на ядрено магнитен резонанс?

Как протича изследването с ядрено магнитен резонанс?

Цена на ядрено магнитния резонанс

4.4/5 - (10 votes)

Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.

Контакти

Инстрейд Застрахователен брокер ЕООД
бул. Драган Цанков №36 СТЦ Интерпред София 1040
метростанция “Фр. Ж. Кюри”

Попълнете данните за контакт за да можем да Ви изпратим предложение за застраховка.