Болест на Крон е хронично състояние, при което се наблюдава възпаление в стомашно-чревния тракт. Най-често заболяването засяга крайната част на тънкото черво – илеум. За разлика от другите видове възпаления в организма, в този случай имунната система не може да се „изключи“, след като вирусът или бактерията са унищожени. Раните остават, докато не бъдат излекувани с медикаменти или операция.

Болестта носи наименованието си от името на своя откривател – д-р Бърил Крон, който пръв описва заболяването през 1932 г. със своите колеги д-р Леон Гинзбург и д-р Гордън Опенхаймер.

Какви са симптомите?

Част от симптомите са болки в корема, диария с кръв или слуз и рязка загуба на тегло. При болестта на Крон може да се появят още липса на апетит, висока температура, нощно изпотяване, ректална болка и кървене. Не са изключени и  гадене с или без повръщане, афти на устната лигавица и общо неразположение.

Каква е причината?

Причината за развитието на болестта не е напълно ясна, но се смята се, че тя е генетична и е резултат от нарушена функция на имунната система. Стомашно-чревният тракт често се „сблъсква“ с бактерии от храната и околната среда.

Много фактори могат да допринесат за риска от развитието на болест на Крон, като повечето от тях могат да бъдат разделени на три категории: генетично предразположение; фактори, свързани с околната среда; нарушен имунен отговор в стомашно-чревния тракт, който води до възпаление.

Каква е причината?

Болестта на Крон протича в хода на нейните обостряния. Период без болест (ремисия) е последван от периоди, в които болестта пламва и симптомите стават активни поради възпаление. Не е възможно да се определи началото на тези периоди и няма начин да се предскаже дали възпалението ще се разпространи и дали ще се появят още по-интензивни прояви.

Както можем да видим, болестта на Крон не се проявява с постоянни проблеми и е много „индивидуално“ заболяване. Всеки пациент е засегнат по различен начин. Някои хора имат лек ход на заболяването с малко усложнения и медицинско лечение е необходимо само в най-активната фаза на заболяването. 

Други изпитват прогресия на заболяването, характеризираща се със стриктури, абсцеси и фистули, изискващи имуномодулираща терапия и/или операция.

В България регистрираните пациенти са над 300, като разпределението по пол е сходно (43% мъже, с/у 57% жени). Макар болестта да може да се прояви във всяка една възраст, обикновено тя засяга младежи и млади хора на възраст между 15 и 40 години. По данни от Националния регистър на пациентите с болест на Крон в България, средната възраст на диагностициране в България е около 37 години.

Клиничната картина при болестта на Крон е сходна с други гастроентерологични заболявания, затова е важно да бъдете диагностицирани от специалист.  В ситуацията на пандемия обаче достъпът до здравни услуги по НЗОК е още по-труден. Ако имате здравна застраховка от работодател, не се колебайте да я използвате – тя ще ви осигури бърз достъп до необходимия специалист и назначените от него изследвания, без чакане за направления. Ако все още нямате такава, попитайте вашия работодател за възможностите. Здравната застраховка може да се сключи и индивидуално и семейно. Още за здравните застраховки можете да научите тук. Не се колебайте да се свържете с нас по телефона или онлайн, ако имате допълнителни въпроси или се интересувате от оферта.

Оценете страницата

Leave a Comment

Този сайт е собственост на Инстрейд Застрахователен Брокер ЕООД , лиценз №35, регистриран под номер 288 от Комисият за Финансов Надзор. Регистрация от Комисията за защита на личните данни номер 24604.

Контакти

Инстрейд Застрахователен брокер ЕООД
бул. Драган Цанков №36 СТЦ Интерпред София 1040
метростанция “Фр. Ж. Кюри”